Aangesloten bij opleidingsschool RPO Rijnmond
 
Om een (groot) lerarentekort te voorkomen én om een bijdrage te leveren aan de opleiding van goede leraren is scholengroep Penta aangesloten bij RPO Rijnmond – Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en opleiden van leraren in Rijnmond. RPO Rijnmond is een opleidingsschool voor eerste- en tweedegraads leraren die ook professionaliseringsmogelijkheden biedt voor ervaren leraren en schoolleiders. Onze scholengroep biedt dus studenten in de praktijk een goede opleidingsplaats. 
In RPO Rijnmond werken negen schoolbesturen, met bij elkaar 35 schoollocaties, en drie lerarenopleidingen samen. Het domein van RPO Rijnmond strekt zich uit van Vlaardingen tot Spijkenisse, van Middelharnis tot Dordrecht (zonder de stad Rotterdam). 
Op de 35 schoollocaties wordt onderwijs verzorgd variërend van praktijkonderwijs tot en met middelbaar beroepsonderwijs, inclusief ‘groen onderwijs’.  
Het motto van RPO Rijnmond is ‘Leren van de leraar, leren door de leraar’. 

 

Samen opleiden 
Leraar kun je volgens RPO Rijnmond het beste worden als de theoretische opleiding wordt gecombineerd met zoveel mogelijk ervaring in de praktijk van de klas en de school. Het traject ‘Samen opleiden’ helpt studenten om een goede startbekwame leraar te worden. 
De aangesloten scholen hebben veel ervaring in het samen opleiden van leraren. Elk jaar is er genoeg capaciteit voor 700 studenten.  
 
De lerarenopleidingen waarmee RPO Rijnmond samenwerkt zijn:  

    de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam 
    de universitaire lerarenopleiding ICLON (Leiden) 
    de universitaire lerarenopleiding SEC (Delft) 

 

Professionaliseren 
- Startende leraren kunnen zich met de begeleiding van RPO Rijnmond ontwikkelen tot een kundige leraar die met plezier voor de klas staat en zich thuis voelt op school. Hiervoor heeft elke school een aanpak (of arrangement) ontwikkeld voor een periode van drie jaar. Dit traject vormt een goede start voor de professionalisering tot vakbekwame leraar die zich wil blijven ontwikkelen. Meer informatie is te vinden op www.rpo-rijnmond.nl  

 
RPO Rijnmond wil graag dat ervaren leraren en schoolleiders zich ontwikkelen tot excellente professionals. Voor hen is er een aanbod van de RPO Academie om te professionaliseren. 

Meer informatie op Opleidingsschool RPO Rijnmond 

Marieke Aantjes (m.aantjes@penta.nl) 
Schoolopleider Bahûrim 

clustercoördinator Opleidingsschool RPO Rijnmond